Soloreizigers voelen zich vrij om te genieten

Onafhankelijkheid, vrijheid, het plezier in het doen van iets nieuws, rust en ontspanning, dat zijn de belangrijkste persoonlijke redenen voor mensen om solo op vakantie te gaan. Wie alleen reist wordt niet ingeperkt door de wensen van reisgenoten en is vrij om fouten te maken, zonder zich af te vragen wat een ander daarvan denkt. "Ik voelde me vrij! Het voelde goed! Ik kon reizen waar ik naar toe wilde zonder restricties. Ik was echt vrij, weet je wel, het gevoel van vrijheid en onafhankelijkhied, dat was zo goed!", zegt een jonge vrouwelijke solo reiziger als zij naar haar ervaringen wordt gevraagd.

Vooral vrouwen zijn trots op zichzelf als ze alleen op reis gaan. Ze zien het als een vorm van zelfontplooiing, van persoonlijke groei. "Ik toonde voor mezelf aan dat ik in staat ben om alleen te reizen, extreem onafhankelijk te zijn, plezier te hebben en veilig te reizen. Het maakte me trots en moedigde me aan om meer dingen te doen buiten mijn comfortzone." Alleen reizen lijkt te leiden tot meer intensieve ervaringen, vooral als er iets nieuws wordt gedaan of ontdekt. Ook vinden veel solo reizigers het heerlijk om tijd te hebben voor reflectie en ontspanning, er is niemand om je er vanaf te houden. 

Mensen die alleen reizen gaan graag naar historische sites en mooie landschappen, zoals bergen, stranden, meren of nationale parken. "Het was een magisch moment toen ik een paar minuten helemaal in mijn eentje naar de pyramides stond te kijken." Ook hebben zij veel plezier in het bezoeken van musea, markten, kunstgallerijen, tentoonstellingen van lokale kunst en muziekvoorstellingen. "Ik ging naar die jazz bar in New York, "vertelt een allenreizende vrouw. "In Greenwich Village. Het was een authentieke ervaring, je zit gewoon te luisteren naar een band die daar 15 jaar iedere vrijdag heeft gespeeld en je voelt je deel van de geschiedenis."  Ook een gastvrije ontvangst in een accommodatie of lokale specialiteiten eten is iets waar solo reizigers echt van kunnen genieten. 

Doen zij dan alles in hun eentje? Nee, ontmoetingen met locals en andere reizigers vormen een belangrijk element van het plezier van het alleen reizen. Contacten worden sneller en gemakkelijker gelegd dan wanneer je in een groep reist. Maar natuurlijk gaat dat niet altijd even goed. Net als iedere vakantieganger heeft ook de soloreiziger zijn ups en downs. Die restaurantbediende die je liever kwijt dan rijk is, omdat je in je eentje een tafeltje bezet houdt. Dat toiletbezoek waarbij je echt niet weet wat je met die grote koffer moet doen. Die dag dat je moederziel alleen op je kamer ziek ligt te zijn. Allemaal niet prettig. Maar het hoort erbij.

Bron: Bianchi, C., Solo Holiday Travellers


SinglePlus Nieuwsbrief

Vul a.u.b. je voornaam in
Invalid Input
Vul a.u.b. je achternaam in
Kies a.u.b. uw geslacht
Vul a.u.b. je geboortejaar in
Vul a.u.b. je emailadres in
Maak a.u.b. een keuze
Alle rechten voorbehouden © SinglePlus