Cruises: de ideale vakantie voor singles?

Travel Weekly publiceerde in september 2007 een artikel van Jane Archer, waarin zij aangaf dat alleenstaande Britten steeds vaker kiezen voor een cruise. Ook in Nederland gaan steeds meer mensen op cruisevakantie. Het onderstaande stuk is gebaseerd op het artikel van Archer, maar geactualiseerd voor de Nederlandse situatie.

Een cruise maken blijkt bijna de ideale vakantiekeuze voor single reizigers: het is veilig, er wordt goed voor ze gezorgd en ze zijn omgeven door mensen met dezelfde levensstijl. Solo cruisers zijn er in alle leeftijdsgroepen, van ongebonden 20+ers die met een groep vrienden gaan cruisen tot de 65+ groep. Deze groep blijkt veel andere alleenreizenden te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.

Maar het is wel van belang dat de goede cruiseline te zoeken, want anders kun je voor een stevige toeslag voor alleenreizenden komen te staan. In het algemeen kun je stellen dat de cruise-aanbieders met oudere schepen, die populair zijn bij de seniore leeftijdsgroep, het meest “singlevriendelijk” zijn, terwijl grote, moderne schepen die ieder bed gevuld moeten hebben soms extreme toeslagen rekenen voor alleengebruik van een hut.

Hutten voor alleengebruik met een aantrekkelijke prijs zijn meestal snel weg. Het advies voor singles is daarom zeker een jaar van tevoren te boeken.

Costa Cruises is een Italiaanse rederij met aan boord een Zuid-Europese atmosfeer. De prijs in een 2-persoonshut voor alleengebruik is meestal +/- 30% hoger dan de prijs in een gedeelde hut. Meer informatie vind je op de cruisepagina of kun je aanvragen.

fred-olsen-braemar_i268056Fred Olsen's vijf schepen hebben allemaal enkele single cabins. Deze zijn wel wat duurder dan de helft van een tweepersoons hut, maar aanzienlijk minder duur dan bij veel andere maatschappijen. Meer informatie over cruises met Fred Olsen kun je aanvragen.

Holland America Line heeft een “single share scheme”, waarbij je een hut kunt delen met een andere single. Vinden ze geen geschikte hutgenoot, dan krijg je een dubbele kamer voor de prijs van een persoon. Ze organiseren ook aan het begin van de cruise een ontmoetingsbijeenkomst voor singles. Je kunt hier een indruk krijgen van de cruises van Holland America Line, maar als je je hut wilt delen met iemand (niet roker, zelfde geslacht), dan kun je het beste even een aanvraagformulier insturen. Je kunt dat een gezamenlijke hut niet online boeken.

Hebridean International Cruises maakt hele leuke cruises langs de Hebriden en andere Britse eilanden. De maatschappij biedt de mogelijkheid voor singles om de tafel te delen met andere alleenreizenden en een van de officieren aan boord. Er zijn speciale 1-persoonshutten, die qua prijs overeenkomen met de een na goedkoopste 2-persoonshut. Helaas zijn deze cruises niet bij een Nederlands reisbureau te boeken.

hurtigrutenHurtigruten, waarmee je langs de Noorse kust kunt varen, heeft op geselecteerde tochten geen single toeslag. Het is een avontuurlijke manier van reizen, omdat de boten ook vracht vervoeren. Als je op excursie gaat, stap je van boord en wordt je met de bus naar de volgende haven gebracht. De boot vaart gewoon door! Meer informatie over deze cruises kun je aanvragen.

MSC heeft geen eenpersoonshutten en rekent maar liefst 80 tot 100% toeslag voor een hut voor alleengebruik. MSC doet wel weer veel voor kinderen, waardoor het voor eenoudergezinnen wel een  interessante aanbieder kan zijn. Het tweede kind reist vaak gratis. Je kunt via onze cruisepagina een indruk krijgen van de MSC cruises. Boek je liever niet online, dan kun je meer informatie aanvragen. 

Met toeslagen van 25% is P&O Cruises (typisch Engels, gin and tonic en High Tea, zeer verschillende schepen) vriendelijker voor je portemonnee dan veel grote cruiselijnen. Je kunt informatie over deze cruises aanvragen.

Princess Cruises werd bekend van de televisieserie "The Love Boat". De cruiseschepen hebben erg veel entertainment- en sportfaciliteiten aan boord, wat het aantrekkelijk maakt voor eenoudergezinnen. Voor de kinderen is er een Kidsclub. Je kunt een indruk krijgen via onze cruisepagina of persoonlijk advies door het aanvraagformulier in te vullen.

Norwegian Cruise Lines is ook zo'n kindvriendelijke cruisemaatschappij. De maatschappij propageert het zogenaamde "freestyle cruisen", waarbij veel kan en weinig moet. Een indruk van het aanbod vind je op de cruisepagina. Persoonlijk advies kan natuurlijk ook: aanvraagformulier.

Star Clippers biedt bijzondere cruises op schitterend grote zeilschepen: 4- en 5-masters.  Er zijn single hutten die niet veel duurder zijn dan een bed in een 2-persoons cabin. Voor eenoudergezinnen zijn de 3- en 4-persoonshutten handig. Niet goedkoop, wel een fantastische ervaring. De Star Clipper cruises staan op onze cruisepagina. Persoonlijk advies vraag je aan via ons aanvraagformulier.

Thomson Cruises is een Engelse rederij met klassieke, middelgrote schepen en een Engelse keuken. Er leuk als je wel houdt van Britse gezelligheid. Er zijn enkele eenpersoonshutten aan boord. Kijk voor meer informatie op de cruisepagina of stuur het aanvraagformulier in.

Trans River Line is een Nederlandse rederij die zich heeft gespecialiseerd in riviercruises over de Rijn, Moezel en de Donau. De eenpersoonstarieven zijn wel hoger dan de tweepersoons, maar het valt nog binnen een redelijke marge. Bovendien zijn de cruises relatief voordelig. Je kunt deze reizen boeken via de cruisepagina of via Kras.nl.

Voyages of Discovery vaart met een relatief klein schip met twee single hutten aan boord. Zijn die volgeboekt, dan stelt de maatschappij hutten voor eenpersoonsgebruik ter beschikking tegen een geringe meerprijs. Dit schip vaart over de hele wereld vanuit Harwich (Engeland), wat meevaren gemakkelijk haalbaar maakt voor Nederlandse singles. Meer informatie over deze cruises kun je aanvragen.

amorgosEen prettig en actief alternatief zijn cruises met kleine zeil/motorschepen in de Middelandse zee, zoals bijvoorbeeld de zeilvakanties georganiseerd door Amorgos (met speciale single-arrangementen in Italië, Kroatië, Griekenland, Turkije) en Adam Voyages (Turkije).

Single cruises

Alle informatie is digitaal aangeleverd door de reisorganisaties. Wij kunnen eventuele fouten meestal niet verhelpen, maar vinden het wel fijn als je ze aan ons doorgeeft.

SinglePlus Nieuwsbrief


Vul a.u.b. je geslacht in
Voornaam (*)

Vul a.u.b. je voornaam in
Tussenvoegsel

Invalid Input
Achternaam (*)

Vul a.u.b. je achternaam in
Geboortejaar (*)

Vul a.u.b. je geboortejaar in
Email (*)

Vul a.u.b. je emailadres in

A.u.b. aanvinken om aan te melden